Cursus VITAAL door VOEDING

Korte cursus van 5 lessen

We eten elke dag en het is naïef om te denken dat wat we in ons mond stoppen geen invloed zou hebben op onze gezondheid en ons welbevinden. Maar weet je hoe het werkt? Waarom word je van een mierzoet gebakje slaperig en waarom krijg je soms zo’n opgeblazen buik van het eten? Wat gebeurt er van binnen als je buik rommelt en knort? Kun je door voeding ook je weerstand verhogen?
We weten allemaal wel wat over voeding, voeding is ‘hot’ en de ene dieetgoeroe heeft nog een mooier verhaal dan de ander en lijkt te weten wat het beste voor ons is. Maar is dat wel zo? Willen we het gewoon niet zelf weten en ervaren wat ons energie geeft en waarmee we ons gevoed voelen.
In deze korte cursus krijg je geen dieetvoorschriften maar maak je kennis met de verschillende werkingsmechanismen van je lichaam. We gaan uit van de evolutionaire ontwikkeling van de mens, hoe wij als soort hebben kunnen overleven en wat ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Elke les heeft een thema en na de les krijg je een onderzoeksopdracht om met je eigen gezondheid aan de slag te gaan: klopt de theorie en hoe reageert jouw lichaam?

Na 5 bijeenkomsten heb je tools in handen om je gezondheid en energie positief te beïnvloeden.

Z

les 1

Hoe hebben wij ons als mensheid evolutionair ontwikkeld? Waarom hebben wij als soort kunnen overleven? Hoe ziet ons leven er nu uit en waar wringt het met onze evolutionaire ontwikkeling? Wat is het effect hiervan op onze gezondheid?

 

Z

les 2

Hoe werkt de spijsvertering? Wat herkent ons lichaam als voeding? Wat geeft ons energie?Welke macronutrienten zijn er en wat hoe zit het met bouwstoffen en brandstoffen?  Wat zijn de veroorzakers van spijsverteringsklachten? Wat doen enzymen voor ons?  

 

Z

les 3

Wat en hoe vaak we eten bepaalt voor een groot deel onze vitaliteit. Hoe werkt ons verzadigingsgevoel ? Hoe komt het dat zoveel mensen te zwaar zijn? Wat houdt insulineresistentie in en wat diabetes type 2? Wat is het belang van bloedsuikerregulatie en hoe doe je dat?

 

Z

les 4

Volgens allerlei onderzoeken eten wij te weinig groenten. Waarom zijn groenten zo essentieel voor ons? Wat hebben de werking van de darmen, onze fysieke en mentale gezondheid te maken met consumeren van groenten? Waarom zijn ‘diversiteit’en ‘biologisch’ hierbij belangrijk?  

 

 

Z

les 5

Door de globalisering komen we in aanraking met verschillende virussen en bacteriën. Dit vraagt om een sterk en flexibel immuunsysteem. Hoe werkt dit systeem en hoe kunnen we dat versterken? 

 

Kosten € 78,-

 Inschrijven Vitaal door voeding                                                             

woensdagavond 19:00 – 21:00 uur;

Data: 12 en 24 januari, 9 februari, 9 en 23 maart 2022

 

Locatie: Openbare Scholengemeenschap Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, 1816 MK Alkmaar

 

De lessen in Alkmaar worden georganiseerd door de volksuniversiteit van Alkmaar en door te klikken op inschrijven komt u terecht op de website van de volksuniversiteit.

 

Hier is een handreiking om een leven vol vitaliteit op te bouwen

zo’n leven is ook voor jou mogelijk, waarom zou je gaan voor minder?