Home » Blog » Leefstijl » Hoe te herstellen na Covid-19

Hoe te herstellen na Covid-19

door | 4 mrt, 2021 | Leefstijl

Herstellen van Covid-19

 

Je hebt je laten testen en je bent positief getest op Covid-19. Je bent besmet. Er zijn virusdeeltjes gevonden in het slijmvlies van je neus en keel. Dit zegt nog niet dat je ook geïnfecteerd bent. Hiervan is pas sprake als het virus je cellen is binnengedrongen en zich kan vermeerderen.

Een infectie kan zeer heftig zijn. Het lichaam doet er van alles aan om de ziekteverwekkers te doden met een strijdlustig immuunsysteem vol “natural killercellen’. Het immuunsysteem wordt ook altijd vergeleken met een leger in gevechtspositie dat een strategische oorlog voert.

En een immuunsysteem op oorlogssterkte dat merk je. Dat kost je al je energie. Is de strijd gestreden en je bent er als overwinnaar uit gekomen, dan pas wordt de schade zichtbaar. Je voelt je slap, uitgeput, moe, leeg.

Voor het verkrijgen van nieuwe energie maakt je lichaam gebruik van een specifiek systeem in de cellen. Dit zijn de zogenaamde mitochondriën die door het virus worden verbruikt om zich te vermenigvuldigen. Hoe heftiger een infectie is geweest, hoe minder cellen met mitochondriën er over zijn en hoe langer dus je herstel duurt.

Wie een heftige infectie heeft gehad en daarna heel weinig energie heeft, krijgt het advies voor een training bij een fysiotherapeut. Dat is een goed idee, want bewegen stimuleert de aanmaak van mitochondriën. Maar voor die aanmaak heeft het lichaam ook bouwstoffen nodig. Alleen bewegen, zonder specifieke ondersteunende bouwstoffen uit gezonde voeding en supplementen? Dan wordt herstellen waarschijnlijk een moeizaam en zeer langdurig proces.

Een aanzienlijk deel van de patiënten die ‘hersteld’ zijn van Covid-19, heeft maanden later nog altijd klachten. Vooral problemen met de luchtwegen, hart- en bloedvaten, maag en darmen, hoofdpijn, moeite om zich te concentreren, spier- en gewrichtsklachten, vermoeidheid en terugkerende koorts.

Sommige mensen herstellen traag na een infectie omdat zij een chronische ontsteking ontwikkelen. Als er vóór de virusinfectie al een sluimerende verstoring in het lichaam is, kan de virusinfectie de trigger zijn waardoor de verstoring zich nu openbaart. Het lichaam heeft onvoldoende energie/mogelijkheden om de virusinfectie geheel weg te werken daardoor ontwikkelt zich een chronische ontsteking. Die zorgt ervoor dat de klachten niet geheel verdwijnen maar blijven sluimeren. Je hebt bijvoorbeeld opeens verhoging, klachten gaan op en af. Een chronische ontsteking kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van de gezondheidssituatie van voor de infectie. Dit is ook een van de redenen dat ieder mens weer anders reageert en andere restklachten heeft.

Dit doorgronden is het werkgebied van een orthomoleculair therapeut. Het gaat hier niet alleen om het virus dat zijn sporen achter laat maar ook om het herstel van andere systemen in het lichaam.

Het uitvragen van de verschillende lichaamssystemen, deze in kaart brengen en hiervoor een structureel behandelplan opstellen, is mijn expertise. Dus wellicht is het goed om een afspraak te maken.

Over Beata Bosma

Als orthomoleculair therapeut deel ik kennis mensen om hun eigen gezondheid te optimaliseren. Een gezond mens staat energiek en positief in het leven en kan flexibel reageren op veranderingen. Mijn adviezen gaan over voeding, bewegen, leefstijl en zijn voor dagelijks gebruik.

Inspirerende artikelen

Gerelateerde artikelen

Oerprikkel tegen de stress

Oerprikkel tegen de stress

Door een ‘oerstressprikkel’ schiet je helemaal in de stress. Niet een beetje, niet chronisch maar klap boem: een ultrasnelle instinctieve vecht- vluchtreactie. Het verschil: je lichaam weet precies hoe dit op te lossen!

Lees meer
Ritme, ritme, ritme

Ritme, ritme, ritme

Ritme is essentieel voor ons welbevinden. Ben je uit ritme geraakt, wil je af van het niet op gang kunnen komen ’s morgens en het steeds maar later wakker worden? Met wat kleine aanpassingen is dit gemakkelijk te herstellen en in het belang van je gezondheid, nachtrust, immuunsysteem.

Lees meer
Mind the body

Mind the body

Alle vervelende lichamelijke ongemakken beginnen met kleine ongeregeldheden. Als je een ongemakje niet een chronische klacht wil laten worden, moet je iets veranderen. Maar hoe kun je veranderen zonder weerstand ?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin