Home » Blog » Voeding » Bescherm jezelf, versterk je immuunsysteem!

Bescherm jezelf, versterk je immuunsysteem!

door | 4 mrt, 2021 | Voeding

Bescherm jezelf, versterk je immuunsysteem !

 

Afgelopen maanden heb ik na een bijscholing mij verder verdiept in Covid-19: is het preventief te ondersteunen, wat te doen bij een infectie? En, voor mij belangrijk: kan ik orthomoleculair goede ondersteuning bieden?

Er wordt wereldwijd enorm veel onderzoek gedaan naar wat het virus teweeg kan brengen in je lichaam. Ik vind het fascinerend om dat ‘allemaal’ te lezen. Weet u dat  dat een virus bestaat uit genetisch materiaal en dat het een lichaamcel nodig heeft om zich te dupliceren? Weet u langs welke weg een virus een cel kan binnendringen en welke alarmsystemen er dan actief worden?

Als orthomoleculair therapeut ben ik natuurlijk vooral nieuwsgierig naar het evolutionair karakter en de functie van een virus. Uit onderzoek blijkt  dat virussen mobiele dragers van genetisch materiaal zijn. Zij kunnen genetische informatie in cellen van een organisme inbouwen. Die geïnfiltreerde cel krijgt vervolgens een andere (nieuwe) instructie en kan zich hierdoor aanpassen aan de omgeving of ze wordt vernietigd als die aanpassing niet lukt. Onze evolutionaire ontwikkeling is dus mede mogelijk gemaakt door allerlei virussen. Gek genoeg: het is dus maar goed dat er virussen zijn, anders waren wij er niet!

Onze genetische code bestaat uit voor minstens de helft uit (stukjes van) virussen. (Moelling K., Broecker F. 2019). Het willen verslaan van virussen is als je het zo bekijkt dus onbegonnen werk. Veel beter is het onze cellen zo gezond maken zodat een virus geen schade kan aanrichten. Want, wij als gastheer of -vrouw zijn verantwoordelijk voor onze gezondheid tot op celniveau. Een hypergezonde cel? Die heeft een groot herstelvermogen en daarin richt een virus minder schade aan !

Laten we gaan voor een optimale gezondheid! Een sterk immuunsysteem opbouwen is de sleutel!

Wat is het jammer dat er geen wondermiddelen zijn om slechte leefgewoonten te compenseren. Geen enkel voedingssupplement of medicijn, hoe geweldig ze je ook kunnen ondersteunen, het kan een ongezonde leefstijl compenseren. De enige manier om je te beschermen is een sterk immuniteit! En dat krijg je door heel je lichaam gezond te maken en te houden.

Het begint met een gezond voedingspatroon waarbij de nadruk ligt op plantaardig, vezelrijk en ‘alle kleuren van de regenboog’ in de vorm van groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden, peulvruchten. Het merendeel van de benodigde koolhydraten haal je uit groenten. Hierdoor versterk je de barrières van je lichaam. Ziektekiemen kunnen minder gemakkelijk binnenkomen en door de vele vitamines en mineralen die je eet, vergroot je de biodiversiteit van je immuunsysteem.

Gebruik gezonde vetten om je celwanden te voeden en flexibel te houden. Eet twee of drie keer per week verse vis zoals bijvoorbeeld haring, makreel, sardines, wilde zalm. Gebruik olijfolie op je salades en bak in ghee en niet in plantaardige (zonnebloem)olie.

Eet niet te vaak: drie volwaardige maaltijden per dag zijn voldoende, zodat je tussendoor niet hoeft te snaaien. In plaats van een tussendoortje drink je een groot glas water. De bloedsuikerspiegel blijft dan stabiel. Als je eet zet je je immuunsysteem aan het werk: want het moet controleren of het wel te vertrouwen is wat je in je mond stopt. En een immuunsysteem wat vaak ààn gezet wordt, verspilt zijn energie en houdt minder over voor het échte werk.

Om je hele lichaam zowel innerlijk al uiterlijk flexibel te houden ga je elke dag een uurtje naar buiten om te wandelen, fietsen, hardlopen, sporten. Hier slaap je beter van en een regelmatig slaappatroon ondersteunt je immuunsysteem.

Ben je meer kwetsbaar voor een virus omdat je op dit ogenblik overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekte, een longaandoening of chronische stress hebt? Maak dan een afspraak met mij ik kan je zeker helpen.  

Heb je Covid-19 gehad en voel je je nog steeds beroerd? Ook dat is een goede reden om eens een afspraak te maken.

Over Beata Bosma

Als orthomoleculair therapeut deel ik kennis mensen om hun eigen gezondheid te optimaliseren. Een gezond mens staat energiek en positief in het leven en kan flexibel reageren op veranderingen. Mijn adviezen gaan over voeding, bewegen, leefstijl en zijn voor dagelijks gebruik.

Inspirerende artikelen

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin